Freestyle voetbal

Freestyle voetbal


Freestyle voetbal (ook bekend als Freestyle soccer) is een creatieve sport, waarbij vooral gekeken wordt naar techniek, creativiteit, stijl en de controle die je over de bal hebt. Bij Freestyle voetbal komt het aan op trucs die je met een bal kunt uithalen, alleen de handen mogen niet gebruikt worden. Ooit begon het met de kunst om een bal in de lucht te houden, met hoofd, knie of voet, maar nu uitgegroeid tot een regelrechte hype waarbij de scherpste acrobatiek wordt uitgehaald.

Freestyle voetbal kenmerkt zich door de trucjes die deelnemers met de bal kunnen uithalen. Freestyle voetbal heeft absoluut overeenkomsten met jongleren met een bal, maar het is natuurlijk gericht op de voetbalsport, waardoor Freestyle een extra dimensie geeft aan het gewone voetbal. Een goede Freestyler kan de bal via vele wegen het doel in spelen. Het is wereldwijd een enorm populaire sport en in principe een verbreding van de sport voetbal.

Freestyle Kampioenschappen

Tijdens nationale en internationale kampioenschappen wordt door jury’s vooral gekeken naar behendigheid, creativiteit, moeilijkheidsgraad, choreografie, show en amusement, maar ook of de Freestyler het hele lichaam inzet om zijn show te geven. Je kunt veel van jezelf toevoegen, bijvoorbeeld door met nieuwe trucs te showen. Uiteraard is het ook de bedoeling dat je de gave Freestyle voetbaltrucks van anderen leert uitvoeren.

Freestyle voetbal, voor wie?

Freestyle voetbal kan door iedereen, die goed is met de bal, gespeeld worden, maar je ziet vooral veel ex-veldvoetballers mar ook veldvoetballers Freestylen. Bij Freestyle voetbal gaat het in eerste instantie om het vermaak en om de behendigheid. Om de trucks van het Freestyle voetbal onder de knie te krijgen moet er echter heel veel geoefend worden. Een speler die het Freestylen goed beheerst, kan een wedstrijd echter enorm beïnvloeden. Bovendien geeft het enorm veel show aan het voetbal.

Freestyle voetbal, welke bal is het beste?

Freestyle ballen die op het internet blijkbaar goed uit de bus komen bij Freestylers, zijn: Monta, Nike en Adidas. Met name Monta schijnt goed te bevallen. Andere bronnen stellen dat het niet uitmaakt welke voetbal je gebruikt, als je maar een size 5 voetbal neemt. Behalve als je nog klein bent, neem dan een size 4.

Freestyle voetbal moves

Er zijn al vele moves en er komen ook steeds meer moves bij. Heel bekende moves zijn:
  • The Crossover: bal wordt van de ene voet naar de andere overgetikt, terwijl de voeten elkaar even kruisen
  • Around the world: een voet gaat rondom de bal en vangt de bal weer op
  • Hop the world: Lijkt op ‘around the world’ maar bal wordt van de ene voet naar de andere gespeeld

Oorsprong

Freestyl voetbal is misschien al zo oud als het voetballen zelf, maar spelers als Ronaldinho and Edgar Davids pasten steeds meer trucks toe, waardoor het zich verder ontwikkelde. Sinds Nike reclame begon te maken voor de Freestyle trucs van Ronaldinho and Edgar Davids, kwam er steeds meer interesse om het na te gaan doen. Ook via sites waarop filmpjes geplaatst kunnen worden, zoals op YouTube, lieten steeds meer Freestylers wereldwijd hun jongleerkunsten met de bal zien. Het officiële Freestyle Voetbal is daarom aan het begin van deze eeuw geboren. Het is een prachtige aanvulling op het gewone voetbal en zonder meer een kunstzinnige sport.
BronVoetbalschool Joga Bonito
Bekeken5616